Moody's sa chystá kvôli dlhovej kríze znižovať ratingy svetových bánk

16.02.2012 Celý región

New York/Londýn 16. februára (TASR) - Agentúra Moody's dnes varovala, že môže znížiť rating 17 globálnych a 114 európskych finančných inštitútov. To je ďalší signál, že európska dlhová kríza má obrovský negatívny vplyv na globálny finančný systém.

Agentúra začala kvôli krátko- a dlhodobým dosahom dlhovej krízy a zmenám na finančných trhoch prehodnocovať ratingy dlhodobých záväzkov a samostatnej finančnej sily množstva finančných inštitútov. "Firmy pôsobiace na kapitálových trhoch sú konfrontované s narastajúcimi výzvami, ako sú krehkejšie úverové podmienky, zvýšenie rizikových prirážok, sprísnenie regulácie a zhoršenie prevádzkových podmienok," uvádza sa vo vyhlásení agentúry.

Spomedzi 17 bánk s globálnymi operáciami Moody's môže skresať rating dlhodobých záväzkov až o tri stupne UBS, Credit Suisse a Morgan Stanley. O dva stupne by mohol klesnúť rating Barclays, BNP Paribas, Crédit Agricole, Deutsche Bank, HSBC Holdings a Goldman Sachs. A o stupeň by sa mohol znížiť rating napríklad Bank of America a Nomury.

Moody's v separátnej správe uviedla, že prehodnocuje 114 európskych finančných inštitútov zo 16 európskych krajín. Rozhodnutie agentúry odráža vplyv dlhovej krízy a zhoršovanie úverovej dôveryhodnosti vlád jednotlivých krajín.

Prehodnocovanie ratingov bánk prichádza po tom, čo Moody's pondelok (13. 2.) zhoršila úverové známky 6 krajín EÚ - Slovenska, Talianska, Španielska, Portugalska, Slovinska a Malty. Agentúra tiež varovala, že Francúzsko, Británia a Rakúsko môžu prísť o najvyšší rating (AAA).

V januári agentúra Standard & Poor's (S&P) znížila rating Francúzska a Rakúska, ktoré prišli o najvyššiu známku, a ďalších siedmich krajín eurozóny. O jeden stupeň tiež zhoršila rating Európskeho fondu finančnej stability (EFSF), takzvaného eurovalu.

Moody's dnes tiež znížila o jeden až dva stupne ratingy finančnej sily poisťovní, ktoré sú angažované v Španielsku a Taliansku. Dotklo sa to napríklad Unipol Assicurazioni SpA, Mapfre Global Risks, Assicurazioni Generali SpA a Allianz SpA. Agentúra zároveň potvrdila ratingy finančnej sily Allianz SE, AXA SA, Aviva Plc a ich divízií, ale zhoršila výhľad ich ratingov zo stabilného na negatívny.

Informovala o tom agentúra Reuters.
 

Vyberte región